Oldalak

2010. június 16., szerda

Quiche Lorraine és Juhtúrós Quiche



Hozzávalók:
Tészta:

320 g liszt
1 csipet só
180 g puha vaj
6 evőkanál (jeges) víz


Quiche Lorraine tölteléke:

30 dkg húsos szalonna
3 db nagy hagyma
3 db tojás
3 dl főzőtejszín
10 dkg füstölt sajt
1 csipet őrölt szerecsendió
só, bors


Juhtúrós Quiche tölteléke:

1 evőkanál olivaolaj
20 dkg juhtúró
2-3 szál póréhagyma
5 dkg húsos szalonna (elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
10 dkg füstölt sajt
1 evőkanál étkezési keményítő
só, bors

A tészta készítésénél először a liszthez hozzáadom a sót majd kézzel a vajat összemorzsolom a liszttel. Ha ezzel megvagyok, akkor adom hozzá a jéghideg vizet (6 evőkanállal vagy annyit, amennyit a tészta felvesz). A hideg víz nagyon fontos, ellenben a tészta ragacsos, kezelhetetlen lesz. Amint a tésztát összegyúrom, beteszem a hűtőbe 20-30 percre hűlni.

Quiche Lorraine

A Quiche lorraine-hez a hagymát és a szalonnát felszeletelem, majd beleteszem egy serpenyőbe, sózom, borsozom és megdinsztelem. Miközben dinsztelődik a hagyma, felverem a tojásokat és belekeverem a reszelt sajt felét, a tejszínt valamint a szerecsendiót. Megsózom a masszát, de közben figyelek arra, nehogy túlsózzam, hisz mind a szalonnás hagyma is sós picit.
Ha a hagymás szalonna megpuhult kiteszem egy papírral kibélelt tányérra, hogy a felesleges zsiradékot eltávolítsam róla.

A tésztát kiveszem a hűtőből és kb. fél cm vastagságúra nyújtom és beleteszem egy piteformába, úgy hogy a piteforma oldalán túlnyúljon, hisz sütés közben a tészta kicsit összemegy.. Megszurkálom a tetejét villával és 180 C fokra előmelegített sütőbe teszem és 10-15 percig elősütöm.

Elősütés után a pitét megtöltöm a szalonnás hagymával, majd leöntöm a tojásos masszával, majd a tetejét megszórom sajttal. Ezután visszateszem a sütőbe és 200 C fokon kb. 25-30 percig sütöm.

Juhtúrós Quiche:
 
A juhtúrós pitéhez a póréhagymát, fokhagymát a szalonnával olívaolajon megdinsztelem, közben sózom, borsozom. Ha megpuhult hozzákeverem a juhtúrót és a fehérbort, majd a tojással, tejszínnel, 5 dkg füstölt sajttal és az étkezési keményítővel elkevert masszát. Felforralom, majd leveszem a tűzről.
A tésztát az előzőek szerint elkészítem, majd beletöltöm a juhtúrós tölteléket, megszórom sajttal és 200 C fokon kb. 25-30 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése