Oldalak

2010. június 2., szerda

Dobos torta



Dobos torta


Piskóta:
6 db tojás
120 g cukor
120 g liszt

Krém:
9 db tojás
150 g étcsokoládé (min. 50%-os)
200 g cukor
350 g vaj

Máz:
150 g cukor
1 kávéskanál vaj
pár csepp ecet

Először a piskóta elkészítésével kezdjük. Ehhez kivágunk sütőpapírból 6 db 23-24 cm átmérőjű kerek formát a sütőforma segítségével. Ha elkészültünk a formák kivágásával, jöhet a piskótakrém kikeverése.
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A tojásfehérjét a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük, majd óvatosan a kikevert sárgáját is hozzákeverjük. Ezután szita segítségével óvatosan a lisztet is beleforgatjuk.
Ha elkészültünk a piskótakrémet 6 egyenlő részre osztjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben egyenként aranybarnára sütjük.
Figyelem, a piskótára ráragadt sütőpapírt akkor szedjük le, amikor a tészta már kicsit kihűlt, ellenben a papírra fog ragadni.

A krém elkészítéséhez összekeverjük a tojásokat a cukorral és beletördeljük a csokoládét, majd gőz fölé tesszük. A masszát addig kevergetjük, amíg jól be nem sűrűsödik. Ezután hűlni hagyjuk. Ha kihűlt hozzákeverjük robotgéppel a vajat is.
Ezután 5 piskótalapot és az oldalát megkenjük a csokoládékrémmel egyenletesen. A 6. piskótalapot bevonjuk cukormázzal amit a következő módon készítünk el.
A cukrot egy teflon edényben karamellizáljuk (világos barnára barnul) folyamatos keverés közben. Óvatosan beletesszük az ecetet, majd hozzákeverjük a vajat is. Ezután gyors mozdulatokkal bevonjuk vele a piskótalapot, s ha kicsit hűlt folyékony vajba mártott késsel felvágjuk.

Ezután a maradék csokoládékrémmel, csokoládé forgáccsal és a karamell lapokkal feldíszítjük a tortát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése