Oldalak

2013. március 31., vasárnap

Mézes krémes

Mézes krémes
(ahogy Nagymamám csinálta)


Fotó: Juhász Péter
http://www.facebook.com/www.juhyphotography.hu


Hozzávalók:

Tészta:

500 gr liszt
160 gr porcukor
60 gr zsír
2 tojás
4 ek méz
4 ek tej
2 kk szódabikarbóna


A zsíradékot a szódabikarbónás liszthez hozzámorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, mézet és a tejet és jól elkeverjük. Ezt követően 180 C fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben 4 egyenlő lapot sütünk belőle. 

Krém:

7 dl tej
4 tojás 
1 ek vanília eszencia
120 gr cukor
2 ek keményítő
100 g vaj


A tojások sárgáját,a vanília eszenciát és 60 gr porcukrot kikeverünk, majd hozzákeverjük a keményítőt és csomómentesen elkeverjük a tejjel. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha felforrt hozzákeverjük a tojások felvert habját, majd hagyjuk a masszát kihűlni.
Eközben a vajat kikeverjük a maradék 60 gr porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt vaníliás krémhez.

Csokoládé bevonat:

100 gr étcsokoládé (min. 60%-os)
2 ek víz
1 kk ecet
1 tk vaj


A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a vizet, ecetet és a vajat.

A sütemény összeállításánál a mézes lapokat megkenjük a vaníliás krémmel (ne ijedjünk meg, ha a krém folyik, ez természetes 1 nap állás közben ezt a nedvességet szívja magába a süteménylap), az utolsó lapot pedig a csokoládé bevonattal.
Fogyasztás előtt 1 napra betesszük a hűtőbe, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése