Oldalak

2011. december 27., kedd

Mákos guba torta vanília sodóval



Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók a tortához:

35 dkg darált mák
10 db kifli
1 l tej
200 g nyírfacukor
3 tojássárgája
1 ek vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

A kifliket 1 cm-es kockákra vágjuk és egy nagy tálba helyezzük. A tejet a mákkal, nyírfacukorral, vanília eszenciával, citrom és narancs héjjal összekeverjük, majd felforraljuk. A tejes krém kb. 3/4-ét összekeverjük a kiflikockákkal a maradékban pedig elkeverjük a tojássárgáját, majd ezt is a kiflihez keverjük.

A Zila tortaformát Tarant formaelválasztó spray-vel befújjuk, majd beletöltjük a kiflis masszát. Betöltéskor ügyeljünk a tömörítésre, amit a masszában maradó légbuborékok eltávolítását jelenti. Ezt a tortaforma enyhe rázásával, ütögetésével érhetjük el.

Tömörítés után 170 C fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 25-30 percig sütjük. Amikor a tészta megsült, megszórjuk morzsával, megfordítjuk, s a szilikon formát eltávolítjuk. A forma fém keretét belülről egy éles késsel körbevágjuk, majd azt is eltávolítjuk.

Vanília sodó:

1 l tej
2 púpozott ek finomliszt
8 dkg nyírfacukor
2 ek vanília eszencia
5 db tojássárgája
2 dkg vaj

A 9 dl tejet a vanília eszenciával elkeverjük és felforraljuk. Eközben a tojássárgáját a nyírfacukorral, finomliszttel elkeverjük és óvatosan hozzákeverünk 1 dl tejet. Amikor a vaníliás tej felforrt óvatosan hozzákeverjük a tojásos krémet is és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Forráspontnál azonnal levesszük a tűzhelyről, mert becsomósodhat. Ezt követően hozzákeverjük a vajat, amítől szép fényes lesz a krémünk.

A torta tálalásakor a sodót a torta mélyedéseibe töltjük, tetejét pedig tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése