Oldalak

2015. szeptember 27., vasárnap

Bogyó és Babóca torta


Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók:

Piskóta tészta:
8 db tojás
150 gr cukor
160 gr vaj
70 gr darált mandula
130 gr liszt
1 cs sütőport
120 gr étcsokoládé (min. 60%-os)


A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk picit hűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. A lisztet és a sütőport leszitáljuk és hozzákeverjük a darált mandulát. A tojásfehérjét pici sóval nem teljesen kemény habbá verjük.
Ezt követően a tojássárgás krémhez hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérje habját, s végül a csomómentesen elkeverjük a mandulás liszttel.
160 C fokos sütőben 55 perc alatt sütjük készre sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában.

Csokoládés krém:
1,2 l tejszín
300 gr étcsokoládé (60%-os)

A tejszínt felforraljuk, majd hozzáöntjük az olvasztott csokoládéhoz. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük és másnap kihabosítjuk.

A piskótát 4 részre vágjuk majd tortakarikába helyezve betöltjük a krémmel. Hogy a marcipán masszával jól tudjunk dolgozni visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A tetejét én színezett marcipánmasszával vontam be. Ilyenkor a torta külsejét vajkrémmel be kell kenni, hogy a marcipán jól tapadjon. A figurákat cukormasszából (fondant) készítettem.

Tapasztalat a jövőre vonatkozóan, hogy a tejszínes krémbe 100 gr étcsokoládéval több kell. A krém így is nagyon finom, krémes, viszont a marcipánnal történő bevonáshoz nem elég stabil a textúrája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése