Oldalak

2015. április 26., vasárnap

Csokoládés-gyömbéres trüffeltorta gyömbéres karamellöntettel

Fotó: Juhász Péter

Ez a fantasztikus recept Charlie Trotter - A főzés öröme című könyvéből származik, kicsit módosítva.


Hozzávalók:

Tészta:
1/2 csésze vaj
1/2 csésze porcukor
3/4 tk vaníliakivonat
1/2 tk só
1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
1 csésze liszt

Trüffel krém:
340 g étcsokoládé (60%-os nagyon jó minőségű)
1 csésze tejszín
1/2 csésze hámozott szeletelt friss gyömbér

Gyömbéres karamellöntet:
4 ek barna cukor
1 ek Golden szirup
100 ml tejszín
1 rúd vanília
1 ek vaj
3 cm friss reszelt gyömbér

A tészta összetevőit egy aprítógépbe tesszük, összekeverjük, majd golyót formálunk belőle. Becsomagoljuk folpackba és 30 percre a hűtőbe tesszük (ne ijedjünk meg, ha morzsálódik ez természetes).
A 30 perc leteltével a tésztát sütőpapír között 3mm vastagra nyújtjuk és egy 23 cm átmérőjű gyümölcstortaformába helyezzük (lehetőleg olyanba, aminek az alja kiszedhető). Ha nem tudjuk szakadásmentesen beletenni nyugodtan használjuk a kezünket. A tésztát ezt követően villával megszurkáljuk és 190 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

A trüffelkrémhez a tejszínt a gyömbérdarabokkal felforraljuk, majd a feldarabolt csokoládés vajas keverékre szűrjük, a gyömbért pedig kidobjuk. A krémet folyamatosan fényesre keverjük, majd a kihűlt tésztába töltjük és 1 órára a hűtőbe tesszük.

A karamellöntethez a barna cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a Golden szirupot a vaníliarúd kikapart belsejét, a tejszínt, reszelt gyömbért és végül a vajat. Szép fényesre keverjük, majd hagyjuk kihűlni.

A tortát tálalás előtt megszórjuk kakaóporral és tejszínnel, valamint friss eperrel díszítjük, végezetül meglocsoljuk a karamellöntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése