Oldalak

2011. január 11., kedd

Pácolt lazac (Gravlax)


Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók:

30 dkg lazacfilé
fehér bors
2 ek só (durva szemcsés)
2 ek cukor
1 cm reszelt gyömbér
1 csésze krémsajt
svéd kétszersült
rukkola (borsmustár)


A lazacfilét jól megmossuk jól letörölgetjük és és 2-3 napra lefagyasztjuk, hogy húsban lévő esetleges kórokozók elpusztuljanak.
A fagyasztás után kiolvasztjuk, ismételten megmossuk és letörölgetjük,meghintjük mindkét oldalát fehér borssal és bedörzsöljük a reszelt gyömbérrel, valamint a só és cukor keverékével. Ezután jó szorosan becsomagoljuk folpack fóliába, rátesszük egy tányérra és lepréseljük valami nehéz tárggyal (én fél kg disznózsírt használtam) és betesszük a hűtőbe 2-3 napra érlelni. Miközben érleljük, a dehidratáció során keletkezett levet mindig leöntjük.
Az érlelési idő letelte után vékony szeletekre vágjuk és krémsajttal megkent, rukkolával díszített kétszersülttel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése