Oldalak

2014. január 18., szombat

Szalagos fánk





Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók (kb. 23 darabhoz):

700 g liszt
70 g vaj
35 g friss élesztő
4 tojás sárgája
3 dl tej
5 ek porcukor
4 cl rum
1 tk vanília eszencia
csipet só

disznózsír a sütéshez

sárgabarack lekvár

A langyos tejbe pici cukrot teszünk és abban felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót és jól elkeverjük. Az olvasztott vajhoz hozzákeverjük a rumot és a vanília eszenciát. 
A liszthez hozzákeverjük az élesztős tejet, a tojások sárgáját, valamint a vajas keveréket és jól elkeverjük, hogy egy könnyű tésztát kapjunk. (Ha a tészta nem elég könnyű adhatunk hozzá még pici tejet).
Ezt követően meleg helyen letakarva kelesztjük 45-60 percig. Amikor kétszeresére kelt lisztezett deszkán 1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szaggatást követően lefedve még 30 percig kelesztjük, majd a közepébe lyukat nyomunk.

A sütéshez egy mély lábosba zsiradékot hevítünk (annyi kell, hogy lebegjenek rajta a fánkok - legalább 2 ujjnyi), de ne legyen túl meleg, mert akkor a fánk kívül megég belül pedig nyers marad.
Sütéskor először azt a felét süssük, ahol a lyuk van, lefedett lábossal kb. 1,5 percig, majd a másik oldalát már fedő nélkül ugyan annyi ideig. Amikor elkészül papírral fedett tányérra helyezzük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

Klasszikus esetben sárgabarack lekvárral kínáljuk, de nagyon finom mogyorókrémmel is :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése