Oldalak

2012. április 1., vasárnap

Grillezett lazac medvehagymás rizottóval

Grillezett lazac medvehagymás rizottóval

Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók 4 főre:

Grillezett lazac:
4 szelet lazacfilé
1 citrom kifacsart leve
olívaolaj
vaj
só, bors

Medvehagymás rizottó:
1 vöröshagyma
25 dkg rizottó rizs (én most Carnarolit használtam)
1 dl száraz fehérbor
1 l zöldség alaplé (helyettesíthető leveskockával is)
1 csokor medvehagyma
50 g reszelt parmezán
50 g vaj
olívaolaj
só, bors

A vöröshagymát apró kockára vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Amikor már megpuhult (de vigyázzunk, hogy ne priuljon meg), hozzáadjuk a rizottó rizst és rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. A bor elpárolgását követően közepes hőmérsékleten főzzük a rizst a forró alaplével felöntve és folyamatosan kevergetve. Az alaplevet apránként adagoljuk a rizshez, amint az előző adag már elfőtt. A rizottót úgy kell főzni, hogy a rizs harapható, "al dante" maradjon.
Ha a rizs elérte a megfelelő állagot hozzákeverjük a medvehagymát, a reszelt parmezánt és a vajat, majd tálalás előtt 2-3 percre lefedjük.

A lazacot megtisztítjuk és felszeleteljük majd a olívaolajból, citromléből és sóból, borsból készített páccal leöntjük és legalább 8 órára betesszük a hűtöbe.
Elkészítéskor kivesszük a pácból, papírtörlővel letöröljük és picit megsózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olívaolajat és kevés vajat felhevítünk, bőrős felével belehelyezzük a lazacszeleteket és 7 percig sütjük, majd megfordítjuk és 2-3 percig sütjük tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése