Oldalak

2010. október 23., szombat

Sütőtök pite



Ma is kísérletezős hangulatban voltam. Kipróbáltam egy igazi amerikai klasszikust, a sütőtök pitét. Nekem nagyon bejött, bár legközelebb biztosan fel fogom túrbózni egy kis pekándióval vagy sima dióval.

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 ek jéghideg víz
1 csipet só

Töltelék:

1 nagyobb sütőtök
15 dkg barna nádcukor
1,5 dl tejszín
3 db tojás
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt kardamom
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

A tésztához a lisztet és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jéghideg vizet, valamint a sót. Összegyúrjuk a masszát, majd betesszük a hűtőbe legalább 1 órára.

A sütőtökös krémhez a sütőtököt feldaraboljuk és betesszük a sütőbe. 200 C fokon kb 1 órán keresztül sütjük, de arra vigyázzunk, hogy a teteje ne égjen meg.
Amikor elkészült, a tök héját eltávolítjuk majd a tököt egy szűrőbe tesszük és kb 1 órán keresztül állni hagyjuk, hogy addig a felesleges lé kicsöpögjön belőle.

Eközben a tésztát kivesszük a hűtőböl és kinyújtjuk úgy, hogy 3 mm vastagságú tésztát kapjunk. A piteformába belehelyezzük a tésztát, megszúrkáljuk villával és nehezék gyanánt kibéleljük sütőpapírral és száraz babbal, lencsével, vagy rizzsel attól függően, hogy mi van otthon.
Ha ezzel elkészültünk betesszük a 200 C fokra előmelegített sütőbe és 20 percig elősütjük, hogy szép színt kapjon.

Miközben a tészta sül elkészítjük a kérmet. Először sütőtököt botmixerrel pürésítjük, majd a cukrot összekeverjük a tojással, fűszerekkel, valamint a tejszínnel. Amikor a hozzávalókat jól összekevertük hozzáöntjük a masszát a sütőtök püréhez és addig keverjük, míg teljesen homogén nem lesz.
Ezután beleöntjük a már elősütött pitetésztába és 10 percig 180 C fokon, majd 35 percig 165 C fokon sütjük.

Kihűlve tejszínhabbal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése