Oldalak

2010. október 23., szombat

Eszterházy torta


Fotó: Juhász Péter


Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát életemben először. A tetején a cukormáz nem lett tökéletes, de az íze miatt azt hiszem megérte a fáradozást :-)

Hozzávalók:

Tészta:
10 db tojás fehérje
30 dkg cukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt

Krém:
10 g zselatin lap
5 cl Víz
25 cl tej 2.8%
1 cs vaníliás cukor
5 db tojás sárgája
12 dkg cukor
30 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 cl konyak

Cukormázas tető:
25 dkg porcukor
2 dl forró víz
1 kiskanál citromlé
3-4 kanál forralt sárgabarack lekvár
5 dkg csokoládé (legalább 70%-os)

Csokoládé dísz:
10 dkg csokoládé (legalább 70%-os)
1 ek olaj


Tészta elkészítése:

A tojásfehérjét habbáverjük, majd hozzáadjuk a cukrot apránként, végül beleforgatunk a darált diót, valamint a lisztet. Amikor a tésztakrémmel elkészültünk 5 kerek lapot kenünk belőle 220 C fokos sütőben kisütjük.

Krém elkészítése:

A 10g zselatinlapot megduzzasztunk 0,5 dl hideg vízben. Eközben a tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. A tojássárgáját cukorral hikeverünk, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihült ez a massza, akkor kikeverjük a vajjal, valamint a darált dióval és konyakkal.

Amikor a krém, illetve a tésztalapok is elkészültek, a lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem, mert azt  bekenjük felforralt baracklekvárral.

Cukormáz:

A cukrot felöntjük 2 dl vízzel, majd gyakran kevergetve felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon az edény falához, és ne kristályosodjon meg. Mielőtt főni kezdene, hozzáadjuk a citromlevet, és jól összekavarjuk.

Amikor a cukormáz elkészült áthúzzuk a torta tetejét. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük és 2 cm-es távolságra felspricceljük rá a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött cukormázba egy késsel vagy fa pálcikával fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.

Az oldalát pirított dióval vagy szeletelt mandulával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése