Oldalak

2013. december 30., hétfő

Tokaji borban érlelt kacsamáj pástétom


Fotó: Juhász Péter

Hozzávalók (4 db 200 ml-es üveghez):

500 g hízott kacsamáj
500 g pecsenye kacsamáj
2 nagy fej vöröshagyma
3 dl Tokaji édes bor (én Fordítást használtam)
6 cl Tokaji borpárlat
2 ek akácméz
tej
kacsazsír
fokhagyma
kakukkfű
só, bors

Mind a hízott, mind a pecsenye kacsamájat megtisztítjuk és egy éjszakára tejbe áztatjuk, hogy a vért eltávolítsuk. Másnap a májakat kivesszük a tejből. A pecsenye kacsamájat beletesszük egy edénybe, borsot és aprított kakukkfüvet szórunk rá, majd meglocsoljuk 1,5 dl borral és 3 cl borpárlattal. Az edényt lezárjuk és betesszük a hűtőszekrénybe 1 napra. A hízott kacsamájat szintén zárható edénybe tesszük és meglocsoljuk 1,5 dl borral. Az edényt lezárjuk és 1 napra hűtőbe tesszük.

Másnap a májakat kivesszük a boros pácból. A hízott kacsamájat olvasztott kacsazsírba tesszük, amit fűszerezünk 5-6 db fokhagymával sóval és borssal, majd 80 C fokra melegített sütőben 45 percig abáljuk.
A pecsenye kacsamájakat felvágjuk és kacsazsíron kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezve és 3 cl borpárlattal nyakon öntve 5-10 perc alatt megsütjük.  
A 2 nagy fej vöröshagymát félbevágjuk és felszeleteljük, majd kacsazsíron 2 evőkanál mézzel aranybarnára karamellizáljuk.

Az elkészült májakat és a karamellizált hagymát egy tálba tesszük és botmixerrel vagy turmixgéppel krémesre turmixoljuk, majd az üvegekbe töltjük és tömörítjük.

Pirított kaláccsal és lilahagymával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése